La Fira de Sant Isidre tanca amb èxit de visites i un gran impacte en el comerç i l’hostaleria de Castalla

Els canvis humans i materials en l’organització després de dos anys en blanc situen l’esdeveniment en la senda de convertir-se en un referent firal a nivell comarcal i provincial

La Fira de Sant Isidre de Castalla 2022, que s’ha celebrat els passats dies 13, 14 i 15 de maig, ha tancat la XXVIII edició amb un rotund èxit d’assistència de visitants de la comarca de la Foia, però també de l’Alcoià-El Comtat i l’Alt Vinalopó. Aquest elevadíssim nombre d’assistents ha propiciat també un gran impacte en el comerç i la hostaleria locals, tal i com reconeixen els seus propietaris o les associacions que els representen. Després de dos anys en blanc a causa de la Covid-19, l’Ajuntament ha escomès una transformació profunda a tots els nivells en l’organització de l’esdeveniment: y ha implementat millores tant en la distribució d’expositors com en el mateix recinte firal per a impulsar-li i donar un salt de qualitat.

Tots aquests canvis han culminat amb la gran acollida que ha tingut aquesta edició de la fira per part dels visitants que es van apropar a la capital de la Foia durant el cap de setmana, que perceben el projecte en el camí de convertir-se en un referent firal a nivell provincial i autonòmic durant els pròxims anys.

L’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha valorat de manera molt positiva el funcionament de la Fira de Sant Isidre: “Durant un cap de setmana hem tornat a viure una fira vibrant, amb un gran protagonisme dels tallers d’automoció, gran participació del comerç i la hostaleria locals i un mercat medieval espectacular, amb actuacions i activitats per a tots els públics”. El primer edil ha apuntat que “hem rebut un fantàstic feed-back dels bars i restaurants de la nostra ciutat, que han emplenat els seus salons i terrasses durant els tres dies, doblant en moltíssims casos els torns de menjar i sopar per a poder abastir la demanda, donat que la fira també és un gran motor econòmic per a Castalla”. Així, per a Bernabeu “aquest any hem tornat a situar a la Fira de Sant Isidre on es mereix, per a la qual cosa també ens ha ajudat l’esplèndida climatologia que hem disfrutat; però la veritat és que la nostra fira està seguint el pla que teníem traçat des de l’inici de la legislatura encara que ho frenés la pandèmia. Estem treballant per a millorar encara més el discórrer d’aquestes jornades tan importants per a la ciutat i convertir-les en un referent del circuit firal del nostre territori”.

En total, els veïns i visitants de Castalla han disfrutat de fins a 103 parades que s’han instal·lat als carrers de la localitat. D’elles, 13 corresponen a expositors de gran format, 27 llocs d’alimentació, 17 de venda ambulant, 21 atraccions, 17 són d’associacions i comerç local i 8 llocs de turisme, que també han confirmat ja que repetiran la seua presència en la pròxima edició. A això hi ha que afegir serveis com els aparcaments públics dissuasius, la dotació de banys, la zona de premsa i escenari central d’entrega de premis i reconeixements o els punts d’informació en els 3 accessos principals.

Tot això reorganitzat en uns 35.000 metres quadrats, el que ha propiciat un recinte més compacte i sense carrers ni espais buits i per tant més còmode i senzill de recórrer. La regidora de Fira, Gema Sánchez, ha destacat que “hem aconseguit proposar una amplia oferta amb tota la programació d’activitats, els millors productes i la millor gastronomia de la zona dels que han pogut disfrutar els milers i milers de persones que han acudit a Castalla durant el cap de setmana del 13 al 15 de maig”. D’aquesta manera, Sánchez assegura que “hem disfrutat d’una excel·lent edició de la Fira i no anem a parar ací, som conscients de les millores que encara podem incorporar de cara a l’any que ve per a seguir revaloritzant l’esdeveniment”. L’edil ha informat que l’equip de govern ja valora recuperar algunes de les propostes que tradicionalment tenia la fira, com l’espectacle eqüestre “que aquest any no hem pogut disfrutar per raons tècniques i de seguretat donats els importants canvis que hem incorporat en aquesta edició”.

Pel que fa a l’assistència, l’organització de la fira no pot facilitar dades concretes de l’assistència total de persones –en no haver col·locat comptadors que sí està previst instal·lar la pròxima edició-. Tampoc es pot entregar una dada absolutament cartera sobre l’impacte econòmic a la localitat, tanmateix, totes les entitats, empreses i expositors que han participat han traslladat a l’Ajuntament la valoració que la Fira de Sant Isidre ha sigut molt exitosa en quant a assistència i vendes: fins i tot aquests mateixos expositors, alguns molt acostumats a tenir presència en esdeveniments d’aquests tipus, calculen que es pot haver aconseguit fins a 60.000 visites, en el sumatori dels tres dies de fira. Aquesta quantitat superaria àmpliament els registres d’anteriors edicions. En aquest sentit, la regidora de Turisme, Maite Gimeno, ha explicat que “hem vist els carrers plens des del matí a la nit els dies 13, 14 i 15, quan altres anys el divendres i el diumenge per la vesprada eren jornades més fluixes o de carrers quasi buits perquè fins i tot el divendres seguien els treballs de muntatge”. Per a l’edil, “s’han notat les ganes de la gent de compartir i festejar després de la pandèmia, al que hi ha que sumar els encerts en les decisions que hem pres des de l’Ajuntament. Aquesta bona combinació ha donat com a resultat una fira compacta, plena a vessar i un calendari replet d’activitats, concerts, espectacles i atraccions”.

De tota Europa i Amèrica

D’acord amb les dades recollides pel personal als punts d’accés, que han sondejat a prop de 1.800 persones, durant el cap de setmana s’han apropat a Castalla persones provinents de les províncies d’Alacant, València i Castelló, les CCAA de Murcia o Castella-la Manxa i de països tan variats com Regne Unit, França, Alemanya i Holanda. També s’han registrat visites tant d’Amèrica del Nord com d’Amèrica del Sud. A tot això cal sumar els veïns i veïnes del municipi, que han tornat a prendre els carrers en aquesta fira tan volguda per la població, tant al multitudinari Correfocs com en els concerts del parc i en la resta d’actes de la fira.

Finalment, el pla de seguretat de la Fira també ha funcionat a la perfecció, gràcies a l’eficaç col·laboració entre el Consistori, la Guàrdia Civil i la Policia Local. Aquest document ha contemplat totes les qüestions relacionades amb la seguretat, l’ordenació del trànsit, els controls d’accés, les zones d’aparcament, així com les vies d’evacuació i d’emergència. Fonts policials han assegurat que “la Fira de Sant Isidre ha discorregut sense cap altercat ni problema relatiu a la seguretat, el que ha permès als visitants disfrutar de totes les activitats i propostes sense preocupacions”.

Déjanos un mensaje

San Isidro de Castalla

Contacto: 96 656 08 10

Email: info@castalla.org